Застосування ріпакової олії

Застосування ріпакової олії

Ще кілька років тому господині і не чули про такий продукт як рапсове масло. Раніше в магазинах продавалися в основному соняшникова та кукурудзяна олії, іноді ще бавовняне, але його теж не знали, куди пуття застосувати. Сьогодні ж рапсове олія завойовує все більшу популярність, його додають навіть в дитяче харчування.

Поява ріпакової олії

Як саме відбулося рослина ріпак, з якого добувають цілюще масло, вчені до цих пір так і не з’ясували. У дикій природі воно не росте, а як сільськогосподарська культура вирощується вже кілька тисячоліть. Ця рослина відноситься до сімейства капустяних і десять років тому з нього почали добувати біопаливо.

На думку генетиків, ріпак походить від городньої капусти і супереци, або польовий капусти, яку дуже довгий час вважали бур’яном. Але в теж час з насіння супереци вже довгі роки добувають олію, яку потім додають мило, а також різні технічні рідини. Так ось суперецу і вважають одним з різновидів ріпаку, і в деяких джерелах взагалі ці дві рослини описується як одне ціле.

Де саме з’явився ріпак, теж невідомо, але в Україні почали садити цю культуру в 19 столітті, в цей же час з нього почали робити і масло. Але потім майже на століття про ріпаку забули і тільки зовсім недавно це олія з’явилося у виробництві.

Багато хто вважає, що ріпакова олія корисніша оливкової, хоча останнє вважається чи не універсальним. Ці два масла за смаком схожі, і за поживними властивостями, але ось ріпакова коштує трохи дешевше. Саме через це подібності в деяких країнах ріпак має назву «північна олива», хоча це не дерево.

Склад олії вивчений ще недостатньо ретельно, відомо, що в ста його грамах міститься близько 900 ккал і практично сто відсотків жирів, в яких є насичені та ненасичені кислоти. Найбільше олеїнової кислоти в олії, є також ерукової та ейкозеновая кислоти. Серед полінасичених особливо цінними є лінолева і альфа-ліноленова кислоти. Серед вітамінів можна виділити вітамін Е і групи В, корисних речовин – фосфор, каротиноїди, кальцій, мідь.

Корисні властивості олії

Завдяки тому, що в олії ріпаку міститься багато ненасичених кислот, його Світ порад рекомендує включати в своє меню тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом і кровоносною системою, тому що при регулярному вживанні цього продукту знижується ризик утворення тромбів. Також добре впливає прийом масла і на обмін речовин, прискорюється процес оновлення клітин, повні люди позбавляються від зайвих кілограмів, завдяки тому, що шкідливий холестерин не осідає на судинах, а виводиться назовні. В дієтичному харчуванні це олія рекомендовано вживати замість всіх інших масел в стравах.

У ріпаку більше, ніж в оливках, есенціальних кислот, які відіграють найважливішу роль в організмі, вони потрібні для клітинних мембран і мають властивості антиоксидантів.

Ріпакова олія використовується не тільки в кулінарії, але і для приготування косметики своїми руками. Воно чудово пом’якшує шкіру, живить і зволожує її. А у фармакології використовують простерилизованное масло, воно потрібно для приготування розчину для ін’єкцій.

Попит на даний продукт зростає з кожним днем, тому що змінюється і його якість. Є країни, де олія ріпаку роблять на основі маргарину і тоді його додають в салати, і воно довго зберігається прозорим і при контакті з повітрям не псується.

У жінок цей продукт є профілактикою раку грудей, завдяки тому, що до його складу входить аналог жіночого статевого гормону естрадіолу, тільки рослинного походження. Цей гормон для жіночого організму є дуже важливим, тому що саме він відповідає за можливість жінки зачати дитину.

Пару років тому вчені проводився соціальне опитування серед мешканок Сан-Франциско, і з’ясувалося, що ті жінки, які користувалися для приготування страв рапсове масло, набагато рідше знаходили освіти у грудях, ніж ті, що користувалися будь-яким іншим маслом рослинного походження.

Якщо ж говорити про користь ріпакової олії для серцевої системи, то за вмістом мононенасичених жирних кислот, які потрібні для безперебійної роботи серцевого м’яза, то цей продукт буде стояти на першому місці, поступаючись оливковому і обходячи соняшникову олії. Цей продукт додають навіть у дитяче харчування, мотивуючи це тим, що воно корисне для зростаючого організму.

Застосування ріпакової олії

Корисніше для організму вживати ріпакову олію в сирому вигляді. Можна їм заправляти овочеві салати. Можете приготувати такий вітамінний салат: взяти півкілограма сирої моркви і по сто грам чорносливу і кураги. Моркву почистити і потерти на некрупною тертці, сухофрукти помити і залити на кілька хвилин окропом, щоб вони стали м’якими. Далі дрібно порізати і залити рапсовим маслом, приблизно 50 мл, додати за смаком сіль, полити трохи лимонним соком, можна за бажанням додати насіння кмину або кропу, салат перемішати і можна подавати на стіл.

Використовують олія ріпаку і в приготуванні домашньої косметики. Особливо корисна для шкіри стане ванна з цим продуктом. Після неї шкіра буде дуже ніжною, бархатистою. Щоб приготувати цілющу ванну, візьміть склянку молока, четверту частину склянки морської солі, чайну ложку кукурудзяного крохмалю, дві столові ложки олії ріпаку, пару крапель масла лаванди, екстракт липи, трохи сухих квітів, бажано лаванди. Цю суміш потрібно додати в теплу воду і приймати ванну чверть години. Така ванна не тільки підживить шкіру, але ще і нерви заспокоїть, зніме запалення на шкірі, усуне мікроби.

Можна рапсове олія приймати як ліки натщесерце по чайній ложці в день, бажано це робити з ранку. І після того, як порадитесь зі своїм лікуючим лікарем.

Протипоказання масла

Вживати олію з ріпаку можна людям, що страждають діареєю, при загостренні хронічного гепатиту, жовчнокам’яної хвороби, а також якщо є індивідуальна непереносимість препарату.

Один з головних недоліків даного продукту – це велика кількість ерукової кислоти, з нею важко впоратися в організмі ферментів, і вона не повністю витратиться, а накопичується в органах і одного разу може дати збій в репродуктивній системі організму. У дітей це може позначитися на затримці статевого розвитку. Крім цього дана кислота негативно впливає на роботу печінки, серцевого м’яза, стан скелета і судин. Тому в деяких країнах Європи певні сорти даного масла заборонені до вживання, як продукт харчування. Незважаючи на це, у Німеччині цей продукт є одним з найпопулярніших і його в їжу вживають набагато частіше інших масел.

При виборі масла звертайте увагу на його запах, він повинен бути ароматним, не прогірклим, і на колір – хороше олія має світлий колір з жовтим відтінком. Якщо в пляшці є осад, значить, олія окислювалося, його брати не потрібно. Зберігати його потрібно тільки в темному місці, для смаження використовувати не рекомендується, під дією високих температур у ньому утворюються небезпечні сполуки. Краще додавати її в салати і не сумніватися, що так воно приносить тільки користь.


Зараз ви знаходитесь тут:


Схожі записи: